Noen syns det er vanskelig å skrive søknad, men det er egentlig ikke komplisert. Det er noen formelle ting – som at det er vanlig å sette dato øverst til høyre, og vanlig å sette opp adressen til arbeidsgiver øverst til venstre – men bortsett fra dette er søknaden en helt fri ting. Den skal fortelle arbeidsgiver hvem du er, hvor ålreit du er som person, og hvorfor hun bør velge deg som ansatt.
…men dette er bare et forslag.
Hvis du står fast, tenk: Hvorfor bør jeg jobbe der? Hvorfor har jeg lyst? Passer jeg til jobben? Har jeg gjort noe som viser at jeg passer?
Svarer du på de tingene har du en god søknad uansett hvordan du skriver den.
Det er vanlig så sette opp søknad som et formelt brev, og dette er måten å gjøre det på:
Hvis du søker med elektronisk skjema er det vanlig å bare skrive inn teksten uten tingene over, og da har du bare innholdet å tenke på.
Her er et eksempel på en søknad:
Last ned vår søknadsmal her.
Vi pleier å anbefale folk å tenke et oppsett på 4 avsnitt, hvor du skal 1. innlede, 2. vise motivasjon og presentere kvalitetene dine, 3. knytte det til jobben, og 4. avslutte.
Gi et raskt og presist bilde av hvem du er – og hvorfor du passer til jobben. Se om du kan oppsummere grunner til at de bør ansette deg, og nevn det raskt i innledningen:
Hei, jeg så stillingen deres utlyst på finn.no, og søker med dette på stillingen som medarbeider. Jeg er en 22 år gammel gutt med godt humør, mye energi og erfaring fra kassearbeid som ser etter en jobb ved siden av studiene.
Godt humør, energi og relevant kasseerfaring er alle ting arbeidsgiver er interessert i – så ikke vent med å fortelle det til langt nede i teksten. Målet med innledningen er at de tenker: «hm, det er dette vi er ute etter» – og får lyst til å lese videre. Et par setninger er topp.
Gå så rett på motivasjonen din. Hvorfor har du LYST til å jobbe? Er du klar for forandring i hverdagen? Klar for å tjene egne penger? Har en kompis jobbet i butikk og fortalt deg at det er bra?
Jeg har alltid likt å jobbe med hendene, og jeg liker å være sosial og ha kontakt med mennesker, så jeg tror en butikkjobb som denne passer bra for meg
Motivasjonen trenger ikke være lenger. Bare vis arbeidsgiver hvorfor du vil jobbe i butikken hans, og gjør det så han tror på det. Utdyp mer om deg selv etter motivasjonen. Hvor har du gått på skole? Har du jobbet før – i så fall hva gjorde du? Hva er erfaringene dine? Hva har du LÆRT av dem?
Jeg har fullført videregående på Nissen VGS og har lyst til å jobbe en stund i Oslo. Jeg har jobbet i butikk før, en liten kiosk på Carl Berner, hvor jeg lærte både kundebehandling, varepåfylling og kassearbeid. Jeg har også erfaring fra revyen på skolen, og er generelt god på å komme i kontakt med mennesker.
Hvis du har få erfaringer – fokuser på personligheten din, på fritidsinteressene dine, og hva du tenker om fremtiden. Tenk at du skal presentere det jobben trenger å vite for å få lyst til å ansette deg.
Du har fortalt om DEG – på tide å vise at du vet noe om DEM. Kjenner du til butikken? Vet du noe om dem som jobber der, hva de driver med? Fortell at du har lest litt om dem. Vis at du skjønner at hva som skal GJØRES på jobben. Se om du finner grunner til at du tror du vil klare oppgavene
Jeg vet at det kan være hektisk i butikk, (og hos dere har jeg skjønt at det særlig er mye å gjøre på lørdager), men jeg trives godt under stress og holder humøret oppe hvis det er mye å gjøre. I revytiden var det særlig noen intense perioder – men jeg merket at jeg er god på å jobbe fort, og det er en egenskap jeg kan ta med til dere.
Skriv det med dine ord, gjerne kortere eller lenger enn dette. Bare vit at hvis du viser at du TENKER på jobben du skal gjøre, ligger du godt foran mange søkere allerede.
På tide å avslutte. Oppsummer motivasjonen din raskt, gi dem kontaktinformasjonen din, fortell gjerne at du håper på intervju.
Så igjen – jeg tror en butikkjobb er midt i blinken for meg nå, og håper det blir hos dere. Ring meg på tlf: 46554655, eller send epost til lars@nissenvgs.no hvis dere lurer på noe. Håper å se dere på intervju!
Bra jobbet. Du burde la teksten ligge litt, kanskje la noen du kjenner se på den, og i hvert fall ta en runde med stavekontroll. Men i prinsippet er du ferdig.
Ikke for komplisert
Å bruke kompliserte ord er ikke det samme som å skrive godt. I hvert fall ikke i en søknad. Vær enkel og klar og tydelig.
Kjenn igjen stemmen din
Få teksten til å være nærmest mulig til hvordan du snakker (når du snakker pent til læreren). Les den høyt og se om du kjenner igjen stemmen din.
Kutt ut "småord"
Ord som “litt”, “gjerne”, “ofte”, “kanskje”, “ganske”. Jo færre sånne ord, jo bedre.
Aktivt språk, ikke passivt
“Søknaden ble skrevet av meg. Sommerferien ble benyttet til å slappe av”. Dette kalles passive setninger. Det er bedre hvis du snur setningen sånn at det er du som styrer: “Jeg skrev søknaden. Jeg brukte sommerferien til å slappe av”.
Her er noen raske metoder som brukes av skribenter, journalister, forfattere verden over:
Det er mange “regler” når du skriver en søknad og det kan virke litt skremmende før du starter. Et godt tips er å ignorere alle reglene i første omgang og bare skrive.
Ikke tenk på at du skriver “jeg” for mange ganger eller at den forrige setningen din ikke var bra nok. Hvis du er kritisk mens du skriver kan det hindre deg i å komme med gode poenger du kanskje ikke hadde kommet på ellers.
Når du har skrevet ditt første utkast, les gjennom for å se om du har glemt noe, deretter begynn å rette den opp.
Så.
Søknad er ikke så ille som en del tror. Få med hvorfor du vil jobbe der, hvorfor du passer, og hva du har gjort som kan vise det.Og så er du i boks.
Kom innom oss hvis du vil at vi skal lese den for deg.